logo vek-wik gymnastiekvereniging

Onze voorzitter op bezoek bij oud Vek-Wikker Bep Rooker

Maandag 8 februari jl  ben ik op visite geweest bij Bep Rooker.

Op 1 april a.s. wordt ze 85 jaar. Ze ziet er nog fitaal uit o.a. door grondoefeningen. Het klopt echt: sport houdt je jong.
 
Bep en Jaap zijn al 62 jaar getrouwd. Hebben één dochter (Gerjanne) en een kleinzoon van 20 jaar.
 bep rooker
In 1942 werd Bep lid van onze gymvereniging. Tot haar 19e jaar is ze dat geweest. Heel veel leuke dingen meegemaakt. 
Ze was lid van de keurploeg onder leiding van Jaap Mazereeuw. In de keurploeg zaten o.a. Sien Muskee, Bep Bijl, Lies May, Lydia Reus en Elly van Veen. 
Sien heeft meegedaan aan Nederlandse kampioenschappen en heeft zelfs geturnd op de Olympische spelen in Rome (1960). 
De voorkeur van Bep ging uit naar de ringen en de hoge brug. En een hekel had ze aan de balk. Toen had je nog niet van dit mooie afgevlakte balken met mooie rondingen, maar waren de hoeken scherp, aldus Bep en ze viel er heel vaak af.
 
De onderlinge wedstrijden vonden plaats in de eigen gymzaal aan de Westerstraat. Dat waren eigenlijk ook de leukste wedstrijden. Vrij van zenuwen. Maar ook de demonstraties in bijvoorbeeld Arnhem, Leeuwarden en Den Haag waren een feest op zich. Ons groepje maakte er altijd een leuk uitje van.
De overnachtingen vonden plaats bij leden thuis van de ontvangende vereniging. 
 
Ook een overnachting in Hem staat haar nog goed bij, Dat was 1953 met die grote storm en water overlast in Zeeland. Eerst een wedstrijd in het plaatselijke café, vervolgens bal na en dan vanwege het slechte weer niet meer naar huis kunnen. Een plaatselijke boerderij bood echter uitkomst, want daar konden we blijven slapen.
 
De aller mooiste herinnering heeft Bep aan de eerste gymnastrada na de oorlog in Sonsbeek. 
Een evenement waar duizenden gymnasten uit heel Europa aan meededen. Niet alleen de leden van de keurploeg naar ook andere leden van Vek-Wik reisden naar dit gebeuren af. Voorafgaande aan dit evenement werd een defilé gehouden. Stel je eens voor duizenden gymnasten met vlaggen en muziek komen de berg af gelopen en Bep mocht de vlag dragen en de groet doen. Een gebeurtenis waar Bep nog emotioneel van wordt. Daar werden we voor 2 nachten ondergebracht in een school, we sliepen op de grond op juten zakken met stro. Een van de meiden in onze groep snurkte behoorlijk, die hebben we toen al giegelend met strozak en al op het  schoolplein gelegd, ze vond  het best lekker buiten zei ze de volgende morgen, want 
in de klas was het heet en het stonk.
 
Het dragen van vlaggen is toch wel speciaal voor Bep. Jaap werd namelijk verliefd op het meisje die altijd de vlag voor Vek-Wik mocht dragen. Jullie raden het al ….. Bep.
 
Spullen van Vek-Wik heeft Bep helaas niet meer. Wat zou het leuk zijn als de door ons zelf gemaakt gympakjes er nog zouden zijn. Een tenue aan de hand van een patroon van een gympakje dat Sien voor ons had meegenomen.
Het betekende het einde van het tijdperk gymmen in broekjes en shirtjes.
Het tenue werd voor het eerst getoond tijdens demonstratiewedstrijd aan de ringen op Hemelvaartsdag.
 
Eén dingetje is bewaard gebleven. Een ringetje (zie foto) van de keurploeg WIK dat Bep ooit aan Anita Muskee heeft geschonken toen deze een wedstrijd had gewonnen. En Anita is er erg zuinig op. 
 
Ik had nog wel even langer kunnen blijven zitten. Het was gezellig bij Bep en Jaap!
Bedankt voor de leuke verhalen. En het gaat jullie goed.
 
Uw reporter,
Hans wn voorzitter Vek-Wik
 

logo leergeld1

“SponsorKliks,

Contact

Gymnastiekvereniging VEK-WIK
Enkhuizen
Contact opnemen

vekwik logo