logo2024

Opgericht in 1885

Gymnastiekvereniging Vek-Wik is de oudste sportvereniging van Enkhuizen. In 1885 werden we opgericht. Oorspronkelijk alleen voor mannen. De vereniging heette toen VEK (Vlugheid en Kracht). In 1900 kwam er een damesafdeling bij onder de naam WIK (Willen is Kunnen).

oudegroepsfotoDe gymnastiekvereniging had een belangrijke functie in het sociale leven. Vanaf 1923 organiseerden we samen met de Enkhuizer Harddraverijvereniging en het Stedelijk Muziekkorps één keer paar jaar een sportdag. Deze werd in de loop der jaren enorm populair bij inwoners van heel West-Friesland. In 1967 kwam er een einde aan de jaarlijkse sportdagen.

Na de Tweede Wereldoorlog bloeide de keurturnploeg  op o.l.v. de heer Jaap Mazereeuw. Op landelijk niveau werden er grote successen behaald. Dit leverde een individueel Nederlands kampioenschap op voor de Enkhuizerse Sien Muskee en een Nederlands ploegenkampioenschap. Sien Muskee bleef na haar turncarrière nog jaren aan de club verbonden als trainster en bestuurslid. Tot en met de jaren zeventig van de vorige eeuw hadden we een constant ledenbestand van 600. Het sportaanbod is zo toegenomen, dat dit aantal vandaag de dag meer dan gehalveerd is.

Jubilea
Voor de diverse jubilea was er altijd veel belangstelling. Vooral het 100-jarig jubileum werd uitbundig gevierd met tal van festiviteiten, waarbij het turn-interland Holland-Roemenië de topper was.

oude foto VEKWIKOp 1 juli 2010 vierden we ons 125 jarig jubileum met een receptie in de Poort van Cleve. Hier kregen we de zilveren erepenning uitgereikt van wethouder Hendrik Boland. "De gemeente mag trots zijn op zo'n actieve vereniging waar jong en oud kan gymmen en sporten", aldus de wethouder. Ook namen we de felicitaties in ontvangst van de voorzitter van de KNGU, Jos Geukens. Hij prees de vereniging om haar visie om de gym weer op de agenda van de ouders te krijgen. "Dit is ook een van de speerpunten van de KNGU, want gym is de basis van alle sporten", aldus de heer Geukens. Bekijk de foto's in het fotoalbum. In het jubileumjaar waren alle activiteiten gratis en op 3 juli deden meer dan 100 kinderen mee aan de circusactiviteiten met circus Elleboog in sporthal de Drecht.

Veel leden zijn onze vereniging al heel lang trouw. Op de foto hieronder uit 1997 werden op het stadhuis 6 leden gehuldigd voor hun 50-jarig lidmaatschap. 

Vek-wik

logo leergeld1

dirk kuyt foundation

“SponsorKliks,

Contact

Gymnastiekvereniging VEK-WIK
Enkhuizen
Contact opnemen

vekwik logo