logo vek-wik gymnastiekvereniging

Van 1885 tot nu

Gymnastiekvereniging Vek-Wik is de oudste sportvereniging van Enkhuizen. In 1885 werden we opgericht. Oorspronkelijk alleen voor mannen. De vereniging heette toen alleen VEK (Vlugheid en Kracht). Pas in 1905 kwamen de vrouwen erbij met de naam WIK (Willen is Kunnen).

oudegroepsfotoDe gymnastiekvereniging had een belangrijke functie in het sociale leven. Vanaf 1923 organiseerden we samen met de Enkhuizer Harddraverijvereniging en het Stedelijk Muziekkorps één keer paar jaar een sportdag. Deze werd in de loop der jaren enorm populair bij inwoners van heel West-Friesland. In 1967 kwam er een einde aan de jaarlijkse sportdagen.

Na de Tweede Wereldoorlog bloeide de keurturnploeg  op o.l.v. de heer Jaap Mazereeuw. Op landelijk niveau werden er grote successen behaald. Dit leverde een individueel Nederlands kampioenschap op voor de Enkhuizerse Sien Muskee en een Nederlands ploegenkampioenschap. Sien Muskee bleef na haar turncarrière nog jaren aan de club verbonden als trainster en bestuurslid. Tot en met de jaren zeventig van de vorige eeuw hadden we een constant ledenbestand van 600. Het sportaanbod is zo toegenomen, dat dit aantal vandaag de dag is gehalveerd.

Jubilea
Voor de diverse jubilea was er altijd veel belangstelling. Vooral het 100-jarig jubileum werd uitbundig gevierd met tal van festiviteiten, waarbij het turninterland Holland-Roemenie de topper was.

oude foto VEKWIKOp 1 juli 2010 vierden we ons 125 jarig jubileum met een gezellige receptie in de Poort van Cleve. Hier kregen we de zilveren erepenning uitgereikt van wethouder Hendrik Boland. "De gemeente mag trots zijn op zo'n actieve vereniging waar jong en oud kan gym en sporten", aldus de wethouder. Ook namen we de felicitaties in ontvangst van de voorzitter van de KNGU, Jos Geukens. Hij prees de vereniging om haar visie om de gym weer op de agenda van de ouders te krijgen. "Dit is ook een van de speerpunten van de KNGU, want gym is de basis van alle sporten", aldus de heer Geukens. Bekijk de foto's in het fotoalbum. In het jubileumjaar waren alle activiteiten gratis en op 3 juli deden meer dan 100 kinderen mee aan een groot circusactiviteit met circus Elleboog in sporthal de Drecht.

Vele leden zijn onze vereniging al heel lang trouw. Op de foto hieronder uit 1997 werden op het stadhuis 6 leden gehuldigd voor hun 50-jarig lidmaatschap. We hebben op bijna iedere jaarvergadering één of meerdere huldigingen van 25 en 40 jaar lidmaatschap.

Vek-wik

logo leergeld1

“SponsorKliks,

Contact

Gymnastiekvereniging VEK-WIK
Enkhuizen
Contact opnemen

vekwik logo