logo vek-wik gymnastiekvereniging

Vertrouwenscontactpersoon

Vertrouwenscontactpersoon Vek-Wik

Waar veel mensen samen zijn, kan het voorkomen dat er in de onderlinge verhoudingen dingen soms bedoeld, dan wel onbedoeld, anders gaan dan gewenst. Daarom heeft het bestuur van gymnastiekvereniging Vek-Wik, een VertrouwensContactPersoon (VCP) benoemd om aandacht te kunnen geven aan ongewenste omgangsvormen en om voor iedereen vertrouwelijk en onafhankelijk beschikbaar te zijn voor meldingen.

Wat is een VertrouwensContactPersoon?
De VCP is binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over óf te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag (bijvoorbeeld seksuele intimidatie, pesten, discriminatie).
De VCP fungeert als eerste opvang voor leden, vrijwilligers, leskrachten en bestuursleden met een klacht of een vraag.
De VCP biedt een luisterend oor, geeft raad  en verwijst door voor geschikte hulp. Daarnaast kan de VCP adviseren en stimuleren over preventieve maatregelen.            De VCP is geen vertrouwenspersoon. Deze laatste begeleidt iemand gedurende het gehele proces.

De VCP behandelt zelf niet inhoudelijk klachten, maar probeert de weg naar een goede oplossing aan te geven.
De VCP  op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen.
De VCP kan informeren over procedures, vervolgstappen of doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon, welke getraind is om de inhoudelijke begeleiding te geven.

De VCP en onafhankelijke positie.                                                                          
De VCP heeft een volledig onafhankelijke positie, los van het bestuur.                    De VCP kan met de leden, vrijwilligers, leskrachten en bestuursleden zelf in gesprek gaan en waar nodig begeleid doorverwijzen naar professionele krachten.

Hoe vertrouwelijk is een VCP?
Dat het belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, maar dit zal nooit zonder overleg en toestemming van de melder gebeuren! De gesprekken die er tussen de melder en de VCP plaatsvinden, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld zonder dat daar toestemming voor is gegeven door de melder.

Wie is de VCP bij Vek-Wik?                                                                                      De VCP bij Vek-Wik is Hans de Vries. Hij heeft meer dan 20 jaar als beleidsadviseur veiligheid bij de gemeenten Enkhuizen en Edam-Volendam gewerkt. Met ingang van zijn pensionering is hij actief als vrijwilliger bij o.a. gymnastiekvereniging Vek-Wik en de Zonnebloem, afdeling Enkhuizen.

Contact met VCP van Vek-Wik.                                                                                     Wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag of wanneer een vermoeden bestaat dat dit bij iemand anders van Vek-Wik, gebeurt neem dan svp contact op met Hans de Vries.                                                                                                                 U kunt Hans mailen of bellen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06 - 83 20 52 70).                       Indien U twijfelt of iets over de grens is of niet: neem het zekere voor het onzekere! Hans zal hoe dan ook zo spoedig mogelijk contact met U opnemen.

Voorkomen is beter dan genezen.
De VCP is er ook voor vragen die kunnen spelen vóór dat er problemen zijn ontstaan. Bij de VCP kan U terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Daarbij: snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert en herhaling mogelijk wordt voorkomen.

Buiten Vek-Wik is de vertrouwenscontactpersoon vooralsnog Henriët van der Weg (06-22663522) van de KNGU / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bereikbaar tijdens kantooruren.

 

                               

logo leergeld1

dirk kuyt foundation

“SponsorKliks,

Contact

Gymnastiekvereniging VEK-WIK
Enkhuizen
Contact opnemen

vekwik logo